Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
PROMOOT DE BOUWSECTOR
PROMOOT DE BOUWSECTOR

Een garage voor de opslag van winterbanden - De basis

Het profiel van winterbanden is speciaal ontworpen voor gebruik bij lage temperaturen. De rolweerstand van deze banden daalt naar de zomer toe, hetgeen het brandstofverbruik van het voertuig sterk doet toenemen. Vanuit een ecologisch maar ook vooral een veiligheidsstandpunt, is het gebruik van winterbanden tijdens de zomer dus zeker niet aan te raden.

Maar het is een eeuwig probleem met extra sets van banden en/of wielen: Wat is de beste manier om ze op te slaan wanneer ze niet worden gebruikt? Veel mensen slaan banden niet goed op, en dit kan vaak zorgen voor een kortere levensduur van uw banden.

Het wezenlijke probleem is ontgassing: het rubber verliest vluchtige oliën door de buitenste lagen van de band naarmate de band ouder wordt. Normaal gesproken is de buigende beweging van de band voldoende om de olie gelijkmatig verdeeld over het rubber te houden, zodat ontgassing amper een probleem is. Maar als banden worden opgeslagen voor langere tijd zonder dat deze de eerder genoemde beweging maken, moet ontgassing tot een minimum worden gehouden om het uitdrogen van de buitenste lagen van rubber tot het punt dat ze beginnen te kraken in plaats van te buigen, te voorkomen. Dit teken van het kraken van uw banden is een teken van naderend onheil voor uw banden. Hier zijn de beste manieren om het te vermijden als u uw banden gedurende langere tijd wenst op te slaan, of zelfs een hele auto wilt opslaan.

Als u een auto voor langere tijd wilt opslaan, is het beter om deze op assteunen te plaatsen, en de banden eraf te halen en deze apart op te slaan. Door de auto op een plek van de wielen te ondoen, en het gewicht eraf te halen, kan helpen om vlakke plekken op de wielen te voorkomen, waardoor de wielen niet zo snel verouderen. Er zijn verschillende hulpmiddelen om vlakke plekken te voorkomen, zoals de plastic steunen voor wielen waar u de auto op plaatst. Deze materialen zijn althans extreem duur en werken niet zo goede als de goede oude assteunen.

Als u de wielen van de auto haalt, is dit vaak de beste tijd om ze schoon te maken, omdat u de moeilijkere plekken kunt bereiken, die meestal onbereikbaar wanneer de wielen nog op de auto zitten. Wielen kunnen simpelweg worden schoon gemaakt met zeep en water als het nodig is. De banden kunnen bovendien worden schoon gemaakt met een zachte reiniger voor de auto, die u gemakkelijk in winkels vinden kunt. Gebruik geen reiniger die zegt dat u deze binnen enkele minuten na gebruik weer moet verwijderen. Deze schoonmaakmiddelen zijn namelijk meestal op basis van zuuroplossingen. Gebruik geen middelen zoals banden glans of vullingen voor u band. Wees er zeker van dat uw banden helemaal koel zijn voordat u ze reinigt, en dat ze helemaal droog zijn voordat u ze opslaat.

Het rubber van uw banden is gemaakt om warmte op te nemen. En rubber dat u buiten laat liggen zal al heel snel de hitte van de zon opnemen. Dit rubber is althans ook gemaakt om snel warmte af te voeren, en met het afvoeren van warmte komt er ook een nadeel mee. Dit is namelijk het eerder besproken ontgassen, waardoor de banden dus sneller uitdrogen. Banden moeten dus niet in de zon opgeslagen worden, een garage is hiervoor ideaal. U kunt de banden bijvoorbeeld opslaan op planken in de garage. Dit kan in principe in elke garage, zolang hier geen zon binnen kan komen, en ook is het van belang dat uw garage zo goed mogelijk geisoleerd is. Temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat uw banden sneller uitdrogen. Dek de banden ook af, als extra bescherming tegen licht en hitte.

Uiteindelijk is het niet moeilijk om banden goed op te slaan, waardoor ze langer mee gaan. Als u bovenstaande stappen neemt, kunt u nog lang van uw banden genieten!