Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
PROMOOT DE BOUWSECTOR
PROMOOT DE BOUWSECTOR

Groendak: origineel en ecologisch

Op zoek naar een origineel en ecologisch alternatief voor dakbedekking? Dan ben je met het groendak aan het juiste adres. Ontdek in dit artikel nuttige info en praktische weetjes over groendaken.

Soorten groendak

Er bestaan verschillende soorten groendaken. Particulieren kiezen vaak voor een extensief groendak. Bedrijven zullen iets vaker gebruik maken van een intensief groendak.

 

1) Extensief groendak

Een extensief groendak is een dakbedekking van minder dan 15 cm dik. Vaak bestaat de dakbedekking dan uit vetplanten, kruiden of gras. Meestal is het een combinatie van de drie.

Groendak bij bedrijf

 

2) Intensief groendak

Een intensief vegetatiedak vind je vaak bij bedrijven. Het zijn bedekkingen van minstens 15 cm dik. Vaak zijn ze naast planten ook bedekt met bomen of struiken. Soms wordt er hier ook gekozen voor een gazondak. Dan is het vooral de bedoeling dat mensen hierop kunnen wandelen of zitten. Je kan er aanvullend een dakterras van maken.

Ecologische voordelen van groendaken

Een vegetatiedak wordt vaak gekozen voor het esthetische aspect. Het oogt bovendien ook origineel. Daarenboven mag je niet vergeten dat groendaken ook vooral milieuvriendelijk zijn. Daarnaast helpen ze het milieu zelfs vooruit.

groendak in drukke stad

Bedrijven in grote en dichtbevolkte steden plaatsten niet zomaar een intensief vegetatiedak. Grote gebouwen kunnen door de zon flink opwarmen. De vegetatie op het dak zorgt er op dan op natuurlijke wijze voor dat ze afgekoeld worden. Daarnaast zetten de planten de CO2 om in zuurstof.

 

Kostprijs van ecologische dakbedekkingen

Een ecologische dak is qua investering groter dan klassieke dakbedekking. In sommige gevallen kan je premies krijgen voor groendaken, waardoor het financieel wel meevalt. Daarnaast moet je ook in rekening nemen dat een groendak duurzaam is en zich laat recycleren. Ze gaan ook veel langer mee dan klassieke dakpannen of leien. Als je daarbij ook nog rekening houdt met de ecologische voordelen, hoef je niet langer te twijfelen.