Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
PROMOOT DE BOUWSECTOR
PROMOOT DE BOUWSECTOR

Buitenhaard: mogelijkheden & prijzen

Wil je graag meer en langer in je tuin kunnen vertoeven en genieten? Met een buitenhaard is dat perfect mogelijk! Ook op minder warme dagen, zelfs in de lente en herfst, kun je op die manier een warm en gezellig gevoel ervaren buiten. Lees hier meer over de verschillende types buitenhaarden en hun eigenschappen. 

 

Welke soorten buitenhaarden bestaan er?

1) Buitenhaard op gas

Gashaarden hebben, net als de volgende twee soorten, geen rookkanaal nodig. Er bestaan verschillende vormen qua uitvoering (bijvoorbeeld een vuurtafel) en je kan het vuur goed regelen. De haard werkt via aparte gasflessen die je moet bijvullen.

2) Bio-ethanol buitenhaard

Een bio-ethanol haard heeft vaak een erg modern en elegant design. Je krijgt het beeld van een mooie brede vlammenzee die geen geur of rook afgeeft. Nadeel is wel dat bio-ethanol licht ontvlambaar is. Let dus goed op tijdens het bijvullen.

3) Tuinhaard op gel

Een buitenhaard op basis van gel ontwikkelt geen rook en is vrij veilig. De haard bestaat uit enkele potjes die opgevuld zijn met gel. Daardoor krijg je wel enkel plaatselijke vlammen. Ook is de gel wat prijziger dan bio-ethanol.

 4) Buitenhaard met rookkanaal

Indien je een buitenhaard wil die gestookt wordt met kolen en hout, is een rookkanaal vereist. Dat wordt doorgaans rechtstreeks bovenop de haard geplaatst. Er kan behoorlijk wat rookontwikkeling optreden en het vuur is hier slechts aan één kant te zien.

 

buitenhaard

Mobiel of vaststaand model

De meeste buitenhaarden zijn gemaakt uit beton, roestvrij staal, steen, gietijzer of een mix ervan. Deze materialen zijn bestand tegen de weersomstandigheden, waardoor ze ook tijdens de winter probleemloos buiten kunnen blijven staan. Je kan zowel opteren voor een verplaatsbare buitenhaard als voor een vaststaande terrashaard, zoals op de foto’s. Een mobiel model, een zogenaamde ’terras heater’ geeft vooral efficiënt warmte af door middel van gas. De vlammen zijn hier minder van belang.

Daarnaast zijn heel wat tuinhaarden multifunctioneel. Deze kunnen bijvoorbeeld ook dienst doen als barbecue indien je gebruik maakt van een aangepast rooster!

 

buitenhaard